Timelapse fotografovanie univerzálne

Viacerí kolegovia fotografi mi píšu na e-mail a radíme sa o možnostiach časozberného fotografovania. Mnohé fotoaparáty však touto funkciou z nezistených dôvodov stále nedisponujú (predpokladám pre šetrenie hardvéru a predĺženie životnosti celého zariadenia). V článku https://www.dkubinsky.sk/clanok/timelapse-casozberne-video spomínam úpravu softvéru pre zariadenia značky Canon, ktorá zabezpečuje nové funkcie nad základnou továrenskou výbavou vrátane intervalového fotenia. Pokiaľ však máme iný kompakt, toto riešenie nám nepomôže.

 

Kompakt s ovládaním cez smartfón

Dnes je už úplne bežná výbava ovládanie foťáka cez mobilnú appku. Ak máme akýkoľvek kompakt, resp. fotoaparát ktorý je možné pripojiť a ovládať prostredníctvom smartfónu (Remote Shooting), máme vyhraté. A to aj napriek tomu, ak mobilná aplikácia neobsahuje funkciu intervalového fotenia. Postup bude približne nasledovný.

1 – prepojíme fotoaparát so smartfónom (najčastejšie cez Wi-Fi)

Timelapse fotografovanie univerzálne

2 – stiahneme aplikáciu QuickTouch Automatic Clicker - https://play.google.com/store/apps/details?id=simplehat.clicker&hl=sk&gl=US Je to jednoduchá aplikácia pre emuláciu klikania na konkrétnom mieste obrazovky telefónu v intervale, aký si nastavíme. Podobných aplikácií je samozrejme viac, ale s touto mám dobré skúsenosti. Po inštalácii a spustení máme na výber možnosti Single a Multi Target Mode.

Timelapse fotografovanie univerzálne

 

Pre intervalové fotenie postačuje Single target Mode, teda klikanie na jedno miesto. Pokračujeme cez ikonku ozubeného kolesa pre nastavenia. Nastaviť je možný časový interval automatického kliku, doba klikania a iné...

Timelapse fotografovanie univerzálne

 

Po nastavení klikneme na tlačidlo Start: Single Target Mode. Na obrazovke sa zobrazí malý orámovaný obdĺžnik so šípkou v pravom hornom rohu, ikonkou štart a ikonkou stop. Šípku v pravom hornom rohu je potrebné po spustení aplikácie na ovládanie fotoaparátu cez smartfón nasmerovať na tlačidlo fotenia a zapnúť automat ikonkou štart. Aplikácia QuickTouch Automatic Clicker bude následne automaticky emulovať manuálne klikanie na smartfóne. Tým sme získali automatický systém intervalového fotografovania aj napriek tomu, že ani fotoaparát, ani aplikácia na jeho ovládanie toto nemajú.

Timelapse fotografovanie univerzálne

 

Dúfam, že tento článok poslúžil ako inšpirácia pre amatérskych fotografov a pomôže pri vzniku nových a nových časozberných videí. Prípadne mi napíšte skúsenosti na mail :-)

https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/explore/solutions-services/mobile-apps/camera-connect

Pridať komentár k článku