Timelapse - časozberné video

Timelapse, alebo časozberné video. Pojem s ktorým sa stretávame v poslednej dobe takmer denne. Časozber je možné spracovať dvomi odlišnými metódami.

1) Nahrávanie videa a jeho následné zrýchlenie
2) Intervalové fotenie a následné spojenie fotografií do videa

Dôvodov, prečo postupovať metódou intervalového fotenia a nie nahrávaním videa je viac. Spomeniem len pár. Pri intervalovom fotení je oveľa lepšia stálosť expozície, než pri videu, ktoré sa skokovite prispôsobuje zmene svetelných podmienok. Aj napriek HD snímaniu videa je kvalita fotografií vždy vyššia. S fotografiami sa pracuje oveľa jednoduchšie, než s videom. Orez, zmena farebnosti, kontrastu, post-processingová zmena expozície a ďalšie dolaďovanie je s videom možné len veľmi ťažko. Možno vás napadne nasledovná otázka. A nie je jednoduchšie editovať jeden súbor videa, než stovky fotiek? A tých fotiek budú skutočne stovky. Napríklad chcete zachytiť hodinový pohyb ľudí v meste. Budete fotiť každých 5 sekúnd. To je celých 720 fotiek za hodinu. Ale naspäť k otázke. Odpoveď je jednoduchá. Existuje mnoho softvérových nástrojov na hromadné úpravy fotiek, ktoré spomeniem nižšie. A napokon hodinové video bude mať dátovú veľkosť niekoľko GB, ale fotografie oveľa menej.

Získanie vstupných dát - fotografií

Aj napriek tomu, že intervalové fotenie nie je nijako náročné na implementáciu do interného softvéru fotoaparátov, lacnejšie modely ním málokedy disponujú. Túto funkciu nájdeme až v drahších zrkadlovkách. Možno sa výrobcovia lacnejších kompaktov obávajú záťaže pri pravidelnom intervalovom fotení a s tým spojenými častejšími reklamáciami... Alebo ide len o marketingový ťah a zvýšenie predaja drahých zariadení.

Ak ale nechcete pri vstupe do zariadenia investovať veľa, alebo nemáte fotoaparát s funkciou intervalu, ostávajú vám v podstate dve možnosti. Softvérovo upraviť lacnejší fotoaparát, aby dokázal fotiť v intervale, alebo využiť vlastný smartfón s nainštalovanou aplikáciou pre interval.

1) Softvérová úprava lacného kompaktu

Asi najprepracovanejší upravený firmware pre kompakty má Canon. Volá sa Canon Hack Development Kit (CHDK). Ide o nadstavbu originálneho softvéru, ktorý prináša obrovský počet užitočných funkcií, vrátane intervalového fotenia. Inštalácia tohto softvéru do vášho fotoaparátu je pomerne jednoduchá. Stačí nakopírovať správnu verziu CHDK na SD kartu a v zariadení zvoliť možnosť aktualizovať interný softvér. CHDK poskytuje viacero skriptov, vďaka ktorým dokážete váš Canon vyžmýkať skutočne na maximum.

http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

timelapse

Ukážka timelapse videa spracovaného pomocou technológie CHDK. So softvérom od výrobcu by ste podobné video nikdy nespravili, pretože by ste nemali možnosť fotenia s intervalom, nemohli by ste nastaviť dlhšiu expozíciu, aplikovať Dark Frame a manuálne nastaviť vysoké ISO.

Timelapse nočnej oblohy. Lokalita: Horná Roveň pri Banskej Štiavnici. Interval: 30 sekúnd, ISO: 600, expozícia: 19 sekúnd, Canon Sx240, doba trvania: 1 hodina

2) Použitie smartfónu

Uvedené sa týka aj tabletov a zariadení, ktoré disponujú systémom Android a majú integrovaný fotoaparát. V ponuke je viacero platených, ale aj bezplatných aplikácií, vďaka ktorým dokáže vaše zariadenie fotiť v pravidelných intervaloch. Dnešné moderné tablety a smartfóny robia kvalitné fotky, takže aj toto je zaujímavá možnosť získania vstupných dát bez veľkých investícií. Vyskúšajte aplikácie: EasyLapse, Lapse It, Time Lapse

https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.co.bravetechnology.android.timelapse

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ui.LapseIt&hl=sk

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sheado.timelapse&hl=sk

Timelapse spracovaný pomocou fotografií zo smartfónu

Úprava vstupných dát/post-processing

Máme k dispozícii stovky vstupných fotografií. Po ich analýze máme na výber dve možnosti. Zhodnotíme, že sú v poriadku a pokračujeme ich spracovaním ďalej, alebo pristúpime k ich úpravám. Častokrát je potrebné jemné doladenie farieb, kontrastu a ďalších parametrov pre zvýšenie atraktivity celého videa. Vhodným softvérom pre podobné úpravy je Adobe Lightroom. Tento softvér dokáže dávkovo spracovať stovky fotiek, pričom stačí upraviť len jednu a zvyšné synchronizovať. Taktiež veľmi ľahko fotky oreže na požadovaný rozmer, prípadne dátovo zmenší. Samozrejme existujú aj ďalšie programy, stačí zadať do vyhľadávania slová: Adobe Photoshop Lightroom Alternatives a vybrať si.

http://www.adobe.com/sk/products/photoshop-lightroom.html

Ukážka vylepšenia záberu:

1: originálny vstupný záber priamo z SD karty

timelapse

2: upravený záber, orezaný v pomere 16:9, zvýšená farebnosť, upravená expozícia, vyváženie a ďalšie parametre.

timelapse

Timelapse spracovaný pomocou upravených fotografií

V tejto časti je vhodné spomenúť ďalší softvér, ktorý dokáže simulovať pohyb inak statickej kamery. Častokrát sa v timelapse videách stretávame s približovaním/odďaľovaním pohľadu na konkrétny objekt. Alebo s pohybom kamery na pravú ľavú stranu, či hore a dole. V mnohých prípadoch ide len o softvérový pohyb, bez použitia timelapse slidera, teda mechanickej zostavy na plynulý posun snímacieho zariadenia počas fotenia. Osvedčený a jednoduchý softvér na podobnú simuláciu je PanoLapse.

http://www.panolapse360.com/

Postup je veľmi jednoduchý. Načítate všetky fotografie. Nastavíte počiatočný pohľad na prvej fotke a finálny pohľad na poslednej. Softvér automaticky dopočíta plynulý pohyb na všetkých ostatných fotkách. Takto upravené fotky vyexportuje na určené miesto a môžeme s nimi ďalej pracovať.

Od fotiek k videu

Takže od vstupného získania fotiek, cez ich úpravy môžeme pristúpiť k tvorbe videa. Opäť je na trhu viacero softvérov. Ja používam a osvedčil sa mi VirtualDub.

http://www.virtualdub.org

Fotky do neho jednoducho naimportujete, nastavíte parametre videa a stlačíte OK. Po chvíľke si nové video môžete pozrieť.

Finálny timelapse

Ak chcete spraviť pekné a zaujímavé video, je vhodné takto spracovať viacero pohľadov a čiastkových videí (pohľad na oblaky, západ slnka, pohyb ľudí v meste...). Napokon ich môžete všetky spojiť do jedného veľkého videa, pridať hudobné pozadie, prípadne sa pohrať s efektmi prechodu videa. Toto celé dokážete jednoducho pomocou nástroja Vegas Pro.

http://www.sonycreativesoftware.com/vegaspro

Rady a postrehy z praxe

Vždy nabitá batéria: Vždy je potrebné mať naplno nabitú batériu. Nespoliehajte sa, že je ešte 70 %. Výpočet stavu batérie býva často nepresný a navyše hodinové fotenie dá baterke určite zabrať. V prípade fotenia smartfónom by som sa nebál zariadenia napojiť na externú batériu, či solárnu nabíjačku.

Voľné miesto na SD karte: Nezabúdajte, že kvalitnejšia fotka vo vysokom rozlíšení bude mať okolo 5-6 MB. Aj keď budete fotiť do formátu *.jpg. A nie je nič horšie, ako keď nemôžete dokončiť timelapse krásneho západu Slnka, lebo na obrazovke svieti: Vymeňte SD kartu.

Pevné umiestnenie: Všeobecne je najvhodnejšie fotenie počas bezvetria. Aj napriek tomu, že pri nastavovaní kompozície nefúka, na pevné umiestnenie statívu a zariadenia je potrebné klásť mimoriadny dôraz. Fotenie je dlhodobá činnosť a stačí mierny posun v jeho polovici a celé úsilie bude zbytočné.

Poloha zariadenia: Je vhodné nájsť si miesto, kde nebude fotoaparát zavadzať. Neumiestňujte ho blízko ciest. Myslite skutočne na všetko, na malé zvedavé deti, na psov, na autá. Pred umiestnením sa v krátkosti zamyslite, či toto je vhodné nekonfliktné miesto aj o hodinu.

Bezpečnosť: Aj keď vaše zariadenie počas intervalového fotenia nepočuť a taktiež nijako nebliká a máte ho dokonale zamaskované v okolitých kríkoch, nespúšťajte ho z očí. Nikdy neviete, kto sa zatúla práve k tým kríkom. Hodina vašej pozornosti nie je taká zlá, ako strata celej výbavy.

Podeľte sa so svojimi amatérskymi pokusmi o timelapse v diskusii nižšie :)

Pridať komentár k článku

DANO: Dobry den, mate viacere moznosti. Od napojenia na externy zdroj energie - ale to zalezi na konkretnom fotaku a jeho podpore. Ale vymeny by som sa nebal za chodu. Video si potom softverovo zostabilizujete - lebo tu istu polohu uz nikdy netrafite po manipulacii s fotakom. Aj tak treba fotit uplne inak na obed, ako v noci...to by ste museli mat kompletne ovladanie fotaka cez notebook. Samozrejme fotak nemusi bezat cely cas...

Frančiak: Dobrý deň. chcel by som sa opýtať chcel by som robiť časozberné video dajme tomu od rána do večera ako na to? baterka vydrží cca 2-3 hodiny takže musel by som meniť. ale je nejaká iná alternatíva že by bol foták napojený na pc alebo do sieti ? mám sony alpha 6000

DANO: Zapad Slnka sa foti s malou expoziciou a po zapade svetelnost rychlo klesa a fotky su tmave. Ja som to riesil v Adobe Lightroom

barbora: Ahoj bola som fotit zapad slnka na TL a poslesne fotky Su uz cost tmave , pouzivam adobephotoshop , postaci vylepsenie prvej a poslednej fotky a uz si spracuje niaky ten vysledok ? Vdaka

DANO: Ahoj, tak vzhladom na to, ze krajina ako taka sa meni len malo, islo by o dlhy interval. Napr. ak by som chcel zachytit prechod rocneho obdobia zima - jar, dal by som interval 2 - 3x denne. Pri 25 FPS by bola jedna sekunda rovna 12 az 8 dni. Vychadzal by som z toho, co konkretne chcem zachytit s ohladom na 25 FPS pri vystupe. Znamena to, ze 25 fotiek bude vo finale jedna sekunda.

Andrej: Ahoj, chcem sa opýtať, keď chcem zachytiť pohyb krajiny tak fotiť v akých časových intervaloch? Ďakujem.

DANO: Ahoj, zalezi co sa mysli pojmom uprava timelapse a videa. Free je Virtual Dub, ktory dokaze zo serie fotiek spravit timelapse a ponuka aj nejake moznosti uprav videa pri jeho generovani. A samozrejme existuje ich mnoho. Ale overene ich nemam vsetky.

martin: Ahojte, je nejaky freeware na upravu timelapse a videa ako takeho?spominane adobe a sony vegas su platene.dakujem

DANO: Ahoj, tiez sa tomuto nevenujem na profi urovni a davnejsie som uvazoval o stavbe takehoto slidera a myslim si, ze parametre toho, ktory je popisany na webe bude postacovat. Alebo potom vynechat takyto slider a prejst na hyperlapse videa :)

Slavo: Ahoj, rad by som sa dozvedel na Tvoj nazor. Vyrobil som si timelapse slider, ale som v tvorbe videi amater a rad by som poznal ci funkcie, ktore ma, su postacujuce na tvorbu takych videi. dakujem za pozitivnu kritiku tu su parametre a videa: http://timelapse.isd-webspace.com/parametre-timelapse/