Čo vidieť v Ríme za týždeň

Hlavné mesto Talianska Rím je historické mesto plné pamiatok, zaujímavých budov a architektonických riešení, kostolov. V neposlednom rade je to aj mesto plné turistov a návštevníkov, reštaurácií, kaviarní a barov. Toto mesto som navštívil už viackrát, ale myslím si, že nikdy neomrzí a vždy je čo nové vidieť. V nasledujúcom texte popíšem niekoľko významných pamiatok, ktoré by mal každý, kto do Ríma pricestuje vidieť. Cesta do Ríma je od nás najvýhodnejšia letecky. Ide o približne 1,5 hodinový let. Rím má dve letiská. Nízkonákladové spoločnosti väčšinou pristávajú na letisku Ciampino vzdialené približne 10 km od centra mesta s bezproblémovým transportom do centra.

Vatikán a Bazilika sv. Petra a námestie, Vatikánske múzeá

Vatikán je najmenší štát sveta a nachádza sa v strede Ríma. Tvorí ho v podstate len Bazilika s priľahlým námestím a niekoľko budov. Bazilika svätého Petra patrí k jedným z najnavštevovanejších svätýň na svete a je v podstate centrom svetového kresťanstva. Vstup do interiéru baziliky je bezplatný. Treba si vystáť prípadný rad, prejsť cez skenery a kontrolu. Vstup do kupoly bol v čase mojej návštevy spoplatnený 8 EUR na pešo a 10 EUR výťahom. Samozrejme aj tu si treba vystáť dlhý rad. Odporúčam vynechať výťah, pretože jeho kapacita je obmedzená a rad naň čakajúci sa hýbe len veľmi pomaly. Naopak pešo idete hneď bez čakania a hore ste rýchlejšie. Ale najpodstatnejšie je, že výťah vás nevyvezie až na vrchol. Z 551 schodov vás odvezie iba prvých 320 tých ľahko prechodných. Kupolu a zvyšné schody je tak či tak potrebné vyšľapať po svojom. Finálny výstup na kupolu odporúčam len fyzicky zdatným, je treba sa pripraviť na veľmi úzke a stiesnené priestory. Odmenou budú nádherné panoramatické výhľady na celé mesto.

Bazilika sv. Petra

Bazilika sv. Petra

Bazilika sv. Petra

Nádherné panoramatické výhľady na celé mesto

Bazilika sv. Petra

Bazilika sv. Petra

Výstup hore - veľmi úzke a stiesnené priestory

Námestie je rozľahlé. Prístup naň je voľný a sú z tade skutočne nádherné fotografie s bazilikou a okolím. Zaujímavý je ten pocit, keď prekračujete námestie a uvedomíte si, že už ste v inom štáte.

Piazza San Pietro

Piazza San Pietro

Piazza San Pietro

Piazza San Pietro / Námestie svätého Petra

Vatikánske múzeá je kapitola sama o sebe. Ide o jeden z najväčších komplexov umeleckých zbierok a predmetov na svete a patria k najvýznamnejším múzeám. Tomu odpovedá aj počet návštevníkov. Pri návšteve tohto miesta sa musíte pripraviť na čakanie a nekonečné rady. Odporúčam s predstihom ideálne niekoľko týždňov až mesiacov si vstupenky na deň a hodinu rezervovať on-line na oficiálnych stránkach múzeí. Nie vždy to je možné, alternatíva je zakúpenie lístka od viacerých predajných portálov, ktoré si vopred kumulujú vstupenky a potom ich predávajú. Samozrejme aj cena bude oveľa vyššia, ale vyhnete sa tým najdlhším radom (skip-the-line). Ak sa vám nepodarí kúpiť individuálny lístok, môžete hľadať vstupenku do malej skupiny s akýmkoľvek sprievodcom, ktorého sa po vstupe už nemusíte držať a prejsť si múzeá individuálne. Ak sa tam už dostanete, treba sa pripraviť na obrovský komplex a nekončiace chodby. Neprekvapí ani 7 – 8 km, ktoré nachodíte počas prehliadky. Na Vatikán je nutné rezervovať si minimálne jeden celý deň. Najbližšia zastávka metra Ottaviano (A).

Vatikán

Dlhé rady pred vstupom

 

Koloseum

Koloseum patrí k jedným z najvýznamnejších a najznámejších pamiatok v Ríme, ktoré treba vidieť. Vstup do areálu Kolosea je v podstate o tom istom, čo do Vatikánskych múzeí. Vypredané lístky a nekončiace rady. Osobne som do areálu preto nešiel. Veľmi pekné je celé si ho pešo obísť dookola. Tesne pri Koloseu je aj známy Arco di Costantino. Konštantínov víťazný oblúk je historická pamiatka na začiatku Svätej cesty, kde sa začínal pochod víťazného veliteľa.

Koloseum

Koloseum

Arco di Costantino

Arco di Costantino

Hneď pri koloseu je obrovské námestie plné antických objektov nazývané Foro Romano. Vstupenky sa dajú kúpiť aj priamo na mieste. Keďže nejde o interiér s obmedzenou kapacitou a sú viaceré vstupné body do areálu, je celkom reálne chvíľku počkať a dostať sa dnu. V tomto priestore je aj známy Palatine Hill, na ktorom podľa povestí bolo mesto založené. Ide o rozľahlý areál na ktorý si treba rezervovať niekoľko hodín, ak nie aj celý deň. Oproti Foro Romano cez ulicu je Foro di Traiano a Foro di Augusto. Najbližšia zastávka metra: Colosseo (B).

Foro Romano

Foro Romano

Foro Romano

Foro di Traiano

Foro di Traiano

Foro di Traiano

Palatine Hill

Palatine Hill

 

Circo Massimo, Isola Tiberina, Orto Botanico di Roma

Najbližšia zastávka metra je Circo Massimo (B). Circo Massimo je rozľahlé antické športovisko, na ktorom sa v súčasnej dobe nachádza verejný park. Je to aj v súčasnej dobe miestom konania rôznych akcií. Sú z tade krásne výhľady na celé okolie. Celý areál je veľmi veľký.

Circo Massimo

Circo Massimo

Ak už budete v týchto miestach, odporúčam návštevu ružovej záhrady - Jardim de rosas municipal. Najkrajšia bude koncom apríla, máj až jún. Nájdete tu viac ako 1000 rôznych druhov ruží.

Jardim de rosas municipal

Jardim de rosas municipal

Jardim de rosas municipal

Jardim de rosas municipal

Ak sa vydáme smerom na západ, približne po pol kilometri sa dostaneme k ostrovu na rieke Tiber. Je to zaujímavé miesto, ktoré stojí za návštevu. Neopakovateľné sú aj prechádzky popri rieke Tiber. Pri mostoch nájdeme vždy aj schodisko, ktorým je možné dostať sa dole k vode.

Tiber

Tiber

Tiber

Ak budeme pokračovať popri rieke v smere na Vatikán, po približne 600 metroch sa dostaneme k botanickej záhrade - Orto Botanico di Roma. Tu veľké rady nenájdete, je to trochu mimo tých najvyťaženejších turistických trás. Botanická záhrada je situovaná na kopcovitom teréne a na jej vrchnej časti nájdete neopakovateľné výhľady na celé okolie Ríma. Doslova raj pre fotografov.

Orto Botanico di Roma

Orto Botanico di Roma

Orto Botanico di Roma

Orto Botanico di Roma

Orto Botanico di Roma

 

Castel Sant'Angelo, Piazza Navona, Pantheon, Tempio di Adriano, Fontána di Trevi

Rím je mesto, v ktorom sú mnohé pamiatky dostupné pešo. Tie najznámejšie sa dajú zvládnuť za jeden deň. Začneme pri Castel Sant'Angelo, kde najbližšia zastávka metra je Ottaviano (A). Ide o mohutnú veľmi starú stavbu s kruhovým pôdorysom pri rieke Tiber. Priamo oproti tomuto hradu je možné prejsť ponad rieku cez most Ponte Sant'Angelo (anjelský most), ktorý je lemovaný sochami anjelov. Ide o jeden z najkrajších mostov v Ríme.

Castel Sant'Angelo
Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo

Približne po 1 km chôdze sa dostaneme na Piazza Navona, jedno z najznámejších námestí v Ríme. V strede nájdeme obrovskú fontánu štyroch riek (Fontana dei Quattro Fiumi). Nájdeme tu tiež množstva kaviarní, reštaurácií aj mnoho pouličných umelcov, drobné stánky a trhy.

Piazza Navona
Piazza Navona

Piazza Navona

Približne 200 metrov od námestia na východ dôjdeme k Panteónu. Ide o veľmi starú antickú stavbu s viacerými hrobkami.

Panteón

Panteón

V týchto miestach nájdeme ďalej Tempio di Adriano. Hadriánov chrám - staroveká rímska stavba zasvätená cisárovi Hadriánovi.

Tempio di Adriano

Tempio di Adriano

Hneď neďaleko je Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola - nádherná veľkolepá bazilika svätého Ignáce z Loyoly. Vstup dnu je bezplatný.

Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola

Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola

Chiesa di Sant'Ignazio di Loyola

Ak budete pokračovať ďalej a prejdete zhruba pol kilometra smer severovýchod cez úzke historické uličky Ríma, ktoré sú lemované početnými menej známymi pamiatkami dostanete sa až na námestie Piazza di Trevi a k Fontáne di Trevi. Predpokladám, že túto fontánu pozná každý. Zaujímavosťou je, že tvorí súčasť budovy / paláca Poli, ktorá akoby vyrástla na samotnej fontáne. Treba sa pripraviť na obrovský počet návštevníkov. Dostať sa až k vode a spraviť si fotku je celkom náročné, ale nie nemožné. Najlepšie je prísť skoro ráno. Medzi dlhoročné zvyky patrí hodiť mincu do fontány.

Pozrite si aj live webkameru pri Fontáne di Trevi

https://www.skylinewebcams.com/it/webcam/italia/lazio/roma/fontana-di-trevi.html

Fontána di Trevi
Fontána di Trevi

Fontána di Trevi

Doslova za rohom nájdeme ďalšiu zaujímavú pamiatku a to Palazzo del Quirinale - Kvirinálsky palác. Ide o rezidenciu prezidenta Talianska a je to najväčší palác v Ríme. Jeho veľkosť je skutočne obdivuhodná. Pred palácom sa nachádza veľmi pekné námestie Piazza del Quirinale.

Palazzo del Quirinale
Palazzo del Quirinale

Palazzo del Quirinale

Po 500 metroch na juh uvidíme Victor Emmanuel II Monument – obrovský pamätník venovaný Vittoriovi Emanuelovi II. Uchváti vás jeho veľkosť. Výškou a rozmermi patrí k najväčším budovám v meste. Nájdeme v ňom múzeum Risorgimento. Vstup do priestoru pamätníka je bezplatný. Ak sa dostanete až hore, odmenou bude nádherný panoramatický pohľad na celé okolie. Na vrchu pamätníka sa nachádza malá kaviareň a platený výťah až na úplný vrch. Ak chcete opustiť pamätník cestou späť pôjdete cez jeho interiér.

Victor Emmanuel II Monument
Victor Emmanuel II Monument Victor Emmanuel II Monument

Victor Emmanuel II Monument

 

Basilica di San Giovanni in Laterano, Santa Maria Maggiore, Piazza della Repubblica, Quattro Fontane, Piazza di Spagna

Dostaneme sa metrom na zastávku San Giovanni (A / C). 10 minút na pešo a uvidíte obrovskú budovu baziliky - Basilica di San Giovanni. Vstup dnu je bezplatný. V interiéri nájdete viaceré drobné suvenírové obchodíky s kresťanskou tematikou.

Basilica di San Giovanni in Laterano
Basilica di San Giovanni in Laterano

Basilica di San Giovanni in Laterano

Po prejdení cca 1 km sa dostaneme k Santa Maria Maggiore. Opäť obrovská bazilika s nádhernou architektúrou. V čase mojej návštevy však pôsobila opustene a vstup do nej bol uzatvorený.

Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore

Ak pôjdeme smerom na Piazza della Repubblica, môžeme odskočiť na stanicu Termini. Rozsiahla vlaková stanica stojí aspoň za pozretie. 5 minút smerom na západ a prídeme na Piazza della Repubblica. Je tvorené veľkým kruhovým objazdom, v strede neho je veľká fontána. Priamo do tohto námestia zasahuje Basilica of Saint Mary of the Angels and Martyrs a Diokleciánové kúpele.

Piazza della Repubblica
Basilica of Saint Mary of the Angels and Martyrs

Piazza della Repubblica

Doslova na skok od Námestia Republiky je veľmi zaujímavá križovatka ciest (Via delle Quattro Fontane a Via del Quirinale) so 4 fontánami - Quattro Fontane. Sú to 4 neskororenesančné fontány umiestnené na rohoch budov oproti sebe. Križovatka ciest je však veľmi rušná, čo sa týka áut a návštevníkov, preto je potrebné si dávať pozor predovšetkým na rušnú dopravu. Ak už budete pri týchto fontánach, hneď jedna z nich je situovaná na rohu budovy San Carlo alle Quattro Fontane. Ide o malý kostolík. Ak bude otvorený, vstup dnu je bezplatný (mimochodom väčšina kostolov je otvorená počas dňa a vstup do nich je bezplatný). Okrem pekného interiéru sa dajú vidieť aj malé katakomby a podzemie.

Quattro Fontane
Quattro Fontane

Quattro Fontane

San Carlo alle Quattro Fontane
San Carlo alle Quattro Fontane

San Carlo alle Quattro Fontane

Od Quattro Fontane ideme smer severozápad k známym Španielskym schodom. Je dobré ísť pešo. Cestou uvidíte opäť množstvo menej známych pamiatok a kostolov ako Santa Maria della Vittoria, San Bernardo.

Santa Maria della Vittoria
San Bernardo

Santa Maria della Vittoria a San Bernardo

Po približne 600 metroch prídeme až na Piazza di Spagna. Krásne veľké námestie, ktoré je známe najmä vďaka 135 schodom vedúcim ku kostolu Trinità dei Monti. Práve tieto schody sú známe ako komunitné miesto pre stretávanie sa. Pred samotným vstupom na schody od námestia je Fontana della Barcaccia. Fontána je údajne spomienkou na rozsiahlu povodeň, ktorá v roku 1598 na toto námestie priplavila loď. V 2019 mestské zastupiteľstvo schválilo pravidlá, ktoré zakazujú sedenie na týchto schodoch, ako aj iných pamiatkach v Ríme. Práve tu je aj viacero mestských policajtov, ktorí na to náležite dohliadajú.

Priamo oproti schodom sa nachádza rušná ulica Via dei Condotti. Tá je známa predovšetkým ako módna / fashion ulica. Je tu množstvo drahých značkových obchodov. Spomeniem len niektoré z nich: Gucci, Prada, Bvlgari, Cartier. V uliciach tesne pri námestí nájdete ďalej Chanel, Dolce & Gabbana a mnohé ďalšie svetoznáme značky. A samozrejme všade sú prítomné reštaurácie so sedením priamo na ulici.

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna - Španielske schody

 

Piazza del Popolo a zoologická záhrada

Ak sa odveziete na stanicu metra Lepanto (A) za chvíľu sa dostanete na rozľahlé námestie Piazza del Popolo. Práve od tejto strany sa do námestia vstupuje cez veľkú bránu Via Flaminia. V strede námestia je obelisk, ktorý sem bol prevezený z egyptského Chrámu Slnka v Heliopolise. Na južnej strane sa nachádzajú dva v podstate identické kostoly Santa Maria dei Miracoli a Santa Maria in Montesanto. Na námestí nechýbajú fontány, tiež zrkadlovo umiestnené oproti sebe. Priamo na námestí je ešte zaujímavé Museo Leonardo da Vinci in Piazza del Popolo. Nenájdete tu síce historické sochy a umelecké diela, ale prevratné vynálezy, podrobné anatomické náčrty, prekvapivé vedecké objavy známeho Leonarda da Vinciho.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Bola by škoda vynechať menší kopec nad námestie smerom na Terrazza del Pincio. Ide o doslova scénickú vyhliadku na celé mesto. Je to raj pre fotografov, natáčali sa tu mnohé zábery do filmov.

Terrazza del Pincio
Terrazza del Pincio
Terrazza del Pincio
Terrazza del Pincio

Terrazza del Pincio

Zároveň sa nachádzame v rozsiahlom mestskom parku známom ako Villa Borghese. Obsahuje množstvo budov, atrakcií a rôznych menších pamiatok. Viete tu stráviť doslova celý deň. Dá sa tu požičať bicykel, kolobežka a povoziť sa celým areálom. Pri potulkách týmto parkom by ste mali nájsť aj zoologickú záhradu - Bioparco di Roma. Rozlohou 17 hektárová zoologická záhrada patrí k tým väčším. Vstupné si kúpite priamo na mieste v cene 18 EUR. Uvidíte tu cez 200 druhov zvierat.

Villa Borghese

Villa Borghese

Bioparco di Roma

 

Ostatné pamiatky Ríma

Ďalšie pamiatky, ktoré sa oplatí vidieť. Ich zoznam by však mohol byť oveľa dlhší, ale pridával len výber tých najzaujímavejších, ktoré som osobne stihol.

Piramide Cestia

Jediná pyramída v Ríme. Má pôdorys 20x20 m, vysoká je približne 27 metrov. Najbližšia zastávka metra je Piramide (B).

Piramide Cestia

Piramide Cestia

Porta Pia

Porta pia bola jednou z brán vstupu do mesta. Dnes v nej nájdeme malé dvojdielne historické múzeum Risorgimento. Vstup do múzea je bezplatný. Najbližšia stanica metra je Repubblica (A).

Porta Pia

Porta Pia

Palazzo delle Esposizioni

Palazzo delle Esposizioni je neoklasicistická výstavná sieň, kultúrne centrum a múzeum na ulici Via Nazionale.

Palazzo delle Esposizioni

Palazzo delle Esposizioni

Basilica di San Pietro in Vincoli

Bazilika svätého Petra v reťaziach na vrchu Oppio. Kostol patrí k najstarším sakrálnym stavbám v meste a dodnes si zachovala väčšinu prvkov z pôvodnej architektúry.

Basilica di San Pietro in Vincoli

Basilica di San Pietro in Vincoli

 

Dobré rady

Ak chcete vidieť čo najviac, necestujte v lete, ale skoro na jar, prípadne neskoro na jeseň. Turistov síce bude veľa aj tak, ale menej ako počas hlavnej sezóny. Naviac ak sú teploty príjemnejšie, viac vydržíte.

Treba vstávať skôr. Niektoré pamiatky sú tak vyťažené, že ak je dobré prísť v skorých ranných hodinách, ak ich chcete zažiť bez obkľúčenia stoviek / tisícov ľudí.

Metro využiť len na vzdialenejší transport. Je lacné a rýchle, ale najkrajšie je prejsť si všetko pešo. O pamiatky núdza nebude. Sú na každom kroku a tie najznámejšie sú dostupné po vlastných...

Kostoly a baziliky sú počas dňa otvorené a vstup do nich je bezplatný. Nezabudnite však na vhodné oblečenie (tielka, veľmi krátke nohavice nie sú vhodné) a tiež nezabudnite, že ak si chcete posedieť v kostole a pozrieť aktuality na mobile, pravdepodobne vám personál príde povedať, že kostol je určený výlučne na modlitbu.

Bežne sa obeduje / večeria na ulici. Plné chodníky a ulice stolov a reštaurácií sú všade. Ak chcete trochu ušetriť, kupujte si pitie v malých marketoch. Pitie v reštauráciách vyjde celkom draho.

V meste je bežný pouličný predaj všetkého možného od kabeliek, cez klobúky, pršiplášte a dáždniky, balenej vody až po kvety pre potešenie - ruže. Pre niekoho to môže byť otravné. Nezabudnite si dojednať lepšie ceny :)

Dobré je dlhodobé plánovanie návštevy. Ak si dostatočne vopred naplánujete a rezervujete vstupy do múzeí, ušetríte. To isté platí aj pri ubytovaní. Rezervovať hotel na poslednú chvíľu nie je to najlacnejšie riešenie. Obzvlášť v Ríme.

 

Na záver prikladám fotografiu mapy pamiatok Ríma, ktorá ma sprevádzala po meste. Je jedna z tých prehľadnejších a lepších, čo som videl. Možno sa ešte niekomu zíde. Po kliknutí na obrázok sa otvorí mapa v plnom rozlíšení (11 MB) v novom okne.

Mapa pamiatok Ríma

Mapa pamiatok Ríma na stiahnutie v novom okne a plnom rozlíšení.


Rím je nádherné mesto preplnené kostolmi, pamiatkami a históriou. Určite som nespomenul mnohé aj významné pamiatky, ale za týždeň, resp. na pár dní, viac toho ani nestihnete. Napíšte mi vaše skúsenosti s Rímom na niektorý z kontaktov.

Recenzia hotela Camelia *** (Rím, Taliansko)

Rím 2024 - fotografie

Pridať komentár k článku