Vysoké Tatry z Banskej Štiavnice

V článku Nízke Tatry z Banskej Štiavnice som pridal sériu fotografií štítov Nízkych Tatier, ktoré sú pri dobrej dohľadnosti viditeľné z Banskej Štiavnice (vzdialenosť približne 75 km). Málokto ale vie, že z Banskej Štiavnice je za veľmi dobrých podmienok možné vidieť aj 2 najvyššie štíty Vysokých Tatier – Gerlachovský (2 655 m n. m.) a Lomnický (2 634 m n. m.). Ide o vzdialenosť približne 127 km. Najlepšie podmienky na pozorovanie sú v zimnom období pri západe Slnka. Sú slabšie viditeľné dokonca aj voľným okom, ale akýkoľvek menši ďalekohľad nám ich ukáže v plnej kráse.

Že sa jedná o Gerlachovský a Lomnický štít som si overil priamo v GIS prostredí spojením dvoch bodov: miesto fotografovania a známy objekt na fotografii. Spojením bodov vznikla línia, ktorá siaha až k Lomnickému štítu. Celé mi to ešte potvrdil pohľad v Google 3D. Nižšie prikladám pár fotografií, kde je Gerlachovský a Lomnický štít z Banskej Štiavnice viditeľný.

Vysoké Tatry z Banskej Štiavnice

1 – Celkový pohľad na mesto Banská Štiavnica
2, 3 – Priblíženie na plochu označenú červeným štvorcom
4 – Pri dostatočnom priblížení už vidieť Vysoké Tatry
5 – Detail na štíty Vysokých Tatier
6 – Identifikácia štítov
Plné rozlíšenie (6.5 MB) fotografie v novom okne

 

Vysoké Tatry z Banskej Štiavnice

Lomnický štít – fotografia z Lomnického sedla. Tvar štítu je nezameniteľný

 

Prílohy z GIS a Google 3D

 

Vysoké Tatry z Banskej Štiavnice

Osvetlené končiare Vysokých Tatier pri západe Slnka 27.12.2021

Pridať komentár k článku

DANO: Dobry den, podobny pohlad na Tatry je mozne vidiet na viacerych miestach Banskej Stiavnice, najma z miestnej casti Resla a a blizkeho okolia. Pripadne cely komplex Tatier krasne vidiet na okraji mesta pri Pracharni.

Miloš: Odkiaľ fotené prosím? ????