Tajchy v Rudne nad Hronom

Nielen v okolí Banskej Štiavnice sa nachádzajú umelo vybudované vodné nádrže, ktoré slúžili pre potreby baníctva. Nedávno som dostal informáciu od miestneho obyvateľa Rudna nad Hronom, p. Jána Kováčika o dvoch pozostatkoch z dvoch pomerne veľkých tajchov. Po osobnej návšteve som bol prekvapený ich parametrami a myslím si, že si zaslúžia minimálne rovnakú pozornosť, ako ich „štiavnickí“ príbuzní.

Viac detailných informácií o týchto tajchoch prináša už spomínaný p. Kováčik na svojom blogu:

http://janokovacik.blog.sme.sk/c/347294/takmer-zabudnute-tajchy-v-rudne.html

Ja len pre doplnenie a komplexnosť informácií prikladám dva obrázky s krátkym popisom. Tieto informácie sú dostupné na Facebookovej skupine Rudno Nad Hronom – Slovakia (https://www.facebook.com/groups/55540325932/)

Tajchy v Rudne nad Hronom - foto: Ján Kováčik

Systém banského vodného jarku v Rudne nad Hronom. Tmavomodrá znázorňuje umelý vodný kanál, bledomodrá tok Rudnianskeho potoka. 1 – predpokladaná vodná plocha Nového tajchu, 2 – teleso hrádze, 3 – štôlňa Anna – Božena, 4 – bývalý komplex sklárne (ústie vodného jarku). Dĺžka tohto jarku je cca. 1,5 km. Bol zásobovaný vodou Nového tajchu, následne tiekol súvisle po ľavom brehu potoka a ústil do neho v areáli niekdajšej sklárne. Tento vodný jarok je dobre zachovaný po celej jeho dĺžke, pričom sa miestami približuje alebo vzďaľuje od potoka. Voda týmto jarkom tiekla len vďaka sklonu. Miesto cez dolinu Hrdzavá bolo pravdepodobne preklenuté mostom, keďže jarok nejako musel prekonať ľavostranný prítok Rudnianskeho potoka. Miesta, kde sa nachádzali stupy (drtiče rudy) a iné banské budovy je možné v teréne len odhadovať.

Tajchy v Rudne nad Hronom

Pravdepodobne pozostatok Stupy (drtiča rudy) alebo vodopádu na banskom vodnom jarku - nachádza sa na potôčiku, ktorý ústí do Hrona pri Pacherovi a už oddávna tvorí hranicu medzi Rudnom a Brehmi.

Fotogaléria

Lokalizácia Dolného - nového tajchu:

Lokalizácia Horného - starého tajchu:

http://janokovacik.blog.sme.sk/c/347294/takmer-zabudnute-tajchy-v-rudne.html

https://www.facebook.com/groups/55540325932/

Pridať komentár k článku

Dano: Dakujem za podnet, urcite po tejto informacii trochu viac popatram. A ked bude cesta a cas, samozrejme si to rad pozriem aj v terene :)

Stano Kovačič: Náhodou som narazil na Váš blog. Pekne spracovaná téma. Až budete niekedy v okolí Bratislavy pri troche voľného času, skúste sa pozrieť do obce Limbach. Nad obcou v Slnečnom údolí v roku 1774 získal povolenie na dolovanie drahých kovov podnikateľ Jozef Entzler. Podnikateľ obnovil staré stredoveké štôlne a keďže čelil nedostatku vody, tak v roku 1778 vybudoval banské jazero. Z banského jazera viedol vodu ku stupám 1120 m dlhým kanálom. Dnes sú pozostatky slabo znateľné ( teda aspoň pre mňa ) môžno Vy by ste videli viac. s pozdravom ... Stano Kovačič