Sťahovanie s mačkou

Nasledujúci príspevok bude trochu mimo prevažne odborných tém, ktoré na tomto blogu nájdete, ale pevne verím, že tieto informácie niekomu pomôžu. Sám som strávil dosť času pri riešení problému sťahovania bytovej mačky a prešiel som rôzne články na internete. Všetko nižšie spomenuté je popísaná reálna skúsenosť.

Takže začnem predstavením mačičky. Volá sa Adelka, od svojich 4 mesiacov po svojich 7 rokov žila v jednom a tom istom byte. Samozrejme všade mala svoje obľúbené miesta, ako parapetné dosky na okne, skrine, miesto pod posteľou atď... Dlhé hodiny vedela pozerať z okna von na ulicu, ale snaha vziať ju trošku von na vodítku vždy skončila neúspechom. Mačka sa veľmi bála a vôbec to nechcela. V skratke bola to bytová mačka. Okrem toho to je čert a je veľmi svojská, čo dosť komplikuje akékoľvek nové návyky.

Sťahovanie s mačkou
Sťahovanie s mačkou Sťahovanie s mačkou

Adelka, keď mala 4 mesiace

 

Napokon životná situácia môže ukázať potrebu zmeny bydliska. Toto je veľmi stresujúce nielen pre ľudí, ale aj pre domácich miláčikov. A najmä pri takých, ktoré sú roky zvyknuté na jedno miesto a vlastne nič iné ani nepoznajú. O to zaujímavejšia situácia nastane pri sťahovaní z bytu do domu. Zrazu je dostupná záhrada, vonkajší priestor a výbeh, iné zvieratá, nové vône a zvuky.

 

Pár osvedčených rád, ktoré vaša micka pri sťahovaní určite uvíta

1. Snažte sa jej zobrať všetky obľúbené veci a v novom priestore umiestniť zhruba tak, ako je zvyknutá. Napríklad ak má WC v kúpeľni, misku s jedlom a vodou v kuchyni, ponechajte jej to...Verte, mačky sú veľmi múdre. Oni vedia, že ten čudný priestor kde šumí sprcha, počujú splachovač je to, kde budú hľadať vlastnú toaletu a kde počuť mikrovlnku a varí sa budú hľadať svoje obľúbené granulky.

2. Mačaciu toaletu preneste tak, ako je v daný deň. Nečistite ju, aj podstielku nechajte kľudne použitú. Ľahšie si zvykne v novom, keď má staré vône.

3. Nezabudnite na hračky, kartónové krabice a iné drobnosti, ktoré ma cicka rada a rozložte jej ich do nového priestoru.

4. Pripravte si dávku trpezlivosti a po fyzickom presune na nové miesto micku pustite na tiché a pokojné miesto v novom priestore a buďte neustále v jej tesnej blízkosti. Umožnite jej, nech robí len to, čo ona sama chce. Je pravdepodobné, že prvé hodiny sa skryje do kúta. Nechajte ju, kým sa sama neosmelí.

5. Pripravte sa na to, že minimálne prvú noc sa veľmi nevyspíte. Keď zostane ticho a tma, mačička sa osmelí a začne hľadať starý domov. Možno jej aj príde trochu ľúto a bude mňaukať. A to veľmi hlasno. Vtedy ju zoberte na ruky a poukazujte jej nový domov za stáleho hladkania a upokojovania.

 

Starého psa novým kúskom nenaučíš

Toto príslovie poznáme všetci. Mám pocit, že u mačiek to asi neplatí. Napokon Adelka je toho živý príklad. Asi každý, kto presťahuje bytovú mačku do domu bude mať nočné mory z toho, že jeho zvieratko ujde z domu a už ho nikdy nikto neuvidí. Je to logické. Ostražitosť je pravdaže na mieste, ale nič netreba preháňať. Netreba zabúdať, že naše obľúbené chlpáče sú vo svojej podstate divoké šelmy. Môže sa stať, že ak si mačka trochu oťuká nový domov - interiér, bude chcieť ísť aj von. Ona to pravdepodobne bude brať len ako „ďalšie miestnosti“, ktoré jej budú patriť pri obsadzovaní nového domova – veď predsa my bývame u nich :-). Opäť napíšem pár osvedčených rád, ktoré vychádzajú z reálnej skúsenosti.

 

Zvykanie na exteriér

1. Ak micka chce ísť skúmať aj vonkajšie prostredie, napríklad priedomie a dvor, nedržte ju nasilu vnútri.

2. Zo začiatku odporúčam vodítko, aby sme minimalizovali riziká. A detailne pozorujme správanie. Poukazujme jej najbližšie okolie domu a potom ju zoberme späť dnu, kde dostane nejakú dobrotu. Toto robme aspoň pár dní.

3. Ak si mačička už trošku zvykne a má napozerané okolie domu môžeme pristúpiť aj na malú prechádzku bez vodítka. Odporúčam samozrejme poriadne prejsť oplotenie pozemku a zapchať všetky diery. Bytovej mačke bude chvíľu trvať kým zistí, že plot sa dá aj preliezť, nie len podliezť. Ale v tomto kroku ju ešte nepúšťajme ďalej, než ako bola na vodítku a stále jej buďme v pätách, aby sme v prípade čohokoľvek mohli zasiahnuť. Ak sa trošku vzdiali, vráťme ju späť. Toto by som opakoval aspoň 10 – 14 dní. Áno, strávite tým hodiny, ale s tým sa predsa počíta.

4. Vždy, keď sa s mačkou vrátite z “prechádzky” doneste ju rovno k miskám, kde na ňu bude čakať dobrota. Iba ju utvrdíte v tom, že kde je skutočne doma a kde má vždy to, čo chce. On sa to naučí...

 

Prechádzka bez dozoru

Ak z pozorovania už máme pocit, že mačička dobre pozná blízke okolie domu a dvor a vonku je viac menej spokojná a sama tam chce stále ísť, príde čas umožniť jej prvú prechádzku bez našej prítomnosti. Proste ju pustíme von a necháme otvorené dvere, aby sa mohla kedykoľvek vrátiť. Odporúčam sledovanie z okien, alebo z mierneho odstupu. Samozrejme stále platí čo najlepšie spravené oplotenie a zapchatie všetkých dier, ktoré umožňujú pohodlný prechod z pozemku preč. Tento krok je najlepšie robiť vtedy, keď aj ostatní členovia domu sú vonku na dvore. Mačka ich neustále počuje, má pocit, že je doma, ale zároveň spoznáva všetko okolie sama.

 

Mačka vonkajšia

Od presťahovania ubehlo 8 týždňov a z bytovej mačky sa stala mačka, ktorá presne vie, kde nájde dobroty, kde má toaletu, kade sa chodí von a kde je bezpečne - pravdaže dnu na posteli :-) a čo sa robí vonku. Sám som tomu neveril, kým som to nevidel. Preto odpoveď na otázku, či je možnosť aby si staršia bytová mačka zvykla na dom a dvor znie: Áno, je to možné. Dokonca po necelých 2 mesiacoch od presťahovania už skúma aj susedné záhrady, dokáže byť úplne sama vonku a po návrate členov domácnosti príde ako malý psík a sama ide dnu na svoje miesta.

 

Sťahovanie s mačkou
Sťahovanie s mačkou

Sťahovanie s mačkou

Určite to nebude platiť rovnako pre všetky chlpáče, ale keď to zvládla Adelka, tak je vysoký predpoklad, že to zvládne aj vaša micka. Máte skúsenosti so sťahovaním mačky? Napíšte do diskusie nižšie, alebo na niektorý z mojich kontaktov.

Pridať komentár k článku