Kométa Neowise

V týchto dňoch je v prípade priaznivého počasia veľmi pekne viditeľná kométa Neowise. S pomerne dobrou jasnosťou ju môžeme pozorovať aj voľným okom. Tento fotoblog prináša pár jej fotografií na rannej oblohe nad Banskou Štiavnicou (2:30 až 3:15). Najkrajšie je jej spojenie s kalváriou v Banskej Štiavnici, pri ktorom si môžeme veľmi ľahko predstaviť Betlehemský motív.

Kométa Neowise

Kométa nad kalváriou v Banskej Štiavnici 10.7.2020 okolo 2:50

Kométa Neowise

Kométa nad kalváriou v Banskej Štiavnici 10.7.2020 okolo 3:10

Kométa Neowise

Poloha kométy na rannej oblohe 8.7.2020 okolo 2:45 nad Banskou Štiavnicou. Scénu dopĺňajú nočné svietiace oblaky a na východnej strane vychádzajúca Venuša.

Kométa Neowise

Kométa Neowise – detail s nočnými svietiacimi oblakmi

 

Kométa patrí k najjasnejším kométam za posledné roky. Aj bežná webkamera ju dokáže zachytiť. Na to, aby sme ju videli nie je potrebné ani hľadať miesto bez svetelného smogu. Je takmer nemožné si ju pri jasnej oblohe nevšimnúť.

Kométa Neowise

Snímka z webkamery (https://www.virtualna-banska-stiavnica.sk/virtualna-stiavnica/webkamera) 10.7.2020 3:07

 

Kométa sa postupne presúva z rannej oblohy na večernú a snáď sa mi podarí ešte niekoľko fotografií dodatočne pridať :-) Priložené fotografie sú voľné k stiahnutiu a ďalšiemu použitiu na čokoľvek.

 

Pár dodatočne pridaných fotografií kométy, tentokrát z nočnej oblohy nad Banskou Štiavnicou 31.7.2020. Kométa žiaľ stratila svoju jasnosť a preto fotografie už nie sú také pekné.

Kométa Neowise

Kométa Neowise

Pridať komentár k článku