Digitalizácia starých fotografií

V dnešnej dobe je takmer 100 % vyhotovených fotografií v digitálnom tvare. Ešte nie v takej dávnej minulosti to bolo úplne opačne. Určite každý z nás nájde veľmi staré fotografie niekde na povale, pivnici, ale tiež nie až také staré vytlačené fotky v albumoch. Samozrejme tlačená podoba fotografií má svoje výhody, ale existuje viacero dôvodov, prečo ich kópie je dobré mať aj v digitálnej forme.

Výhody digitálnych kópií

  • Možnosť ich poslať rodine, či známym e-mailom
  • V prípade poškodenia originálov existuje ich elektronická alternatíva
  • Menšie fotografie je možné v počítači približovať
  • V digitálnych kópiách sa dá veľmi rýchlo vyhľadávať
  • Digitálne kópie je možné neobmedzene prezerať bez poškodenia originálov
  • Tisícky fotografií v digitálnej forme sa zmestia na malý USB kľúč
  • Je možná ich opakovaná reprodukcia, ako aj úpravy poškodených fotografií v grafických editoroch

Digitalizácia starých fotografií

V prípade záujmu o podobnú službu ma môžete kontaktovať. Spracoval som už mnoho fotografií pre portál Virtuálna Banská Štiavnica (https://www.virtualna-banska-stiavnica.sk/virtualna-stiavnica/historicke-fotky), kde som sa stretol s najrôznejšími tipmi problémov pri digitalizácii.

Vaše fotografie budú oskenované ručne, ku každej je potrebné mať individuálny prístup (každá fotka je iná rozmerovo, povrchom, kvalitou tlače, či prípadným poškodením). Po digitalizácií je možné ich vylepšenie (farebné zvýraznenie, kontrast a iné filtre). Pri konkrétnych fotografiách existuje možnosť ich dodatočného grafického spracovania do želanej podoby. To zahŕňa pokročilejšie spracovanie v grafickom editore, retušovanie fotografie a zvýraznenie požadovaných detailov, napr. ľudskú tvár a podobne. Spracované fotografie budú nahraté na DVD, USB kľúč, alebo vystavené na vlastnom serveri pre stiahnutie.

Digitalizácia starých fotografií

Ukážka grafickej editácie fotografie. 1 – originálny sken poškodenej fotografie, 2 – fotografia upravená v grafickom editore

 

Staré rodinné fotografie z oblasti Banskej Štiavnice a okolitých obcí (Hodruša Hámre, Vyhne, Banský Studenec, Štiavnické Bane ...) viem spracovať do digitálneho formátu bezplatne. Pre detailnejšie informácie som k dispozícii na kontaktných údajoch.

Digitalizácia starých fotografií

Staré fotografie majú svoje čaro

Pridať komentár k článku

Kristína Hamarová: Dobrý deň, potrebovala by som zdigitalizovať zopár fotiek z detstva? Je to možné? V prípade že áno aký je postup? Ďakujem. Pekný deň.

Zuzana Mačáková: Dobrý deň. Chcem sa opýtať, aká je cena digitalizovania starej fotografie.A taktiež postup - zaslať poštou? Vopred ďakujem za odpoveď Mačáková

Júlia: Dobrý deň zdedila som veľké množstvo starých fotografií niektoré by som chcela digitalizovať hlavne tie najstaršie. Chcem sa opýtať aká je cena.